Sisältöön sitemap

10 koulutusvinkkiä

Mahtavaa, että olet tulossa HAUSin kouluttajaksi! Meillä on mielessä muutamia asioita, joista haluaisimme olla 100 % varmoja, että ne ovat varmasti kunnossa. Pitämällä perusjutut kunnossa voimme keskittyä itse asiaan eli osaamisen kehittämiseen. Tässä tulee kokoamani 10 koulutusvinkkiä uudelle kouluttajalle!

Muista ainakin nämä 10 koulutusvinkkiä, kun tulet kouluttamaan HAUSiin.

1. Motivoi itsesi kouluttamaan osallistujia

Tutustu osallistujalistaan, mieti heidän arkeaan ja pohdi mahdollisia heitä kiinnostavia esimerkkejä. Mieti mitä heidän päässä liikkuu ja miten juuri sinä voit olla heille avuksi. Tämä pohdinta on hyvä tehdä hyvissä ajoin, niin aivosi saattavat kehitellä ikään kuin itsekseen esimerkiksi hyviä esimerkkejä tai harjoituksia. Ja lähetä materiaalit HAUSiin ennakkoon, mikäli näin on sovittu.

2. Tule ajoissa paikalle ja testaa yhteydet etänä

Varsinkin jos käytät omaa esityskonetta, niin ehdit hoitamaan tietokoneen päivitykset, kadonneiden välikaapeleiden etsinnän, nettiyhteyden kytkemisen ilman että sinun tai osallistujien stressitaso nousee tai aloitus myöhästyy. Osallistujat tai HAUSin porukka saattavat myös haluta vaihtaa muutaman sanan kanssasi ennen koulutuksen alkua.

3. Esittele itsesi lyhyesti

Kerro myös missä organisaatiossa vaikutat – mutta älä mainosta omaa yritystäsi. Olet nyt töissä HAUSin kouluttajana, jos tunnet pakottavaa tarvetta mainostamiseen niin kehu sitten HAUSia täydestä sydämestä. Jokaisesta turhasta mainosminuutista laskutetaan 1000 euron markkinointikulu. Pidä sellainen koulutus että se on paras mainos myös itsellesi!

4. Tee oppimistavoitteet selväksi sekä itsellesi että kuulijoille

Muista myös motivoida kuulijat aluksi aiheeseen, ja voit hyvin myös kysyä mikä heitä erityisesti kiinnostaa, jotta koulutus osuu mahdollisimman hyvin kuulijoiden odotuksiin. Koulutus on osallistujille aina iso panostus erityisesti ajallisesti, varmista että he saavat koulutuksesta sellaista kotiinviemistä mitä he tulivat hakemaan.

5. Käytä yhdessä sovittuja kalvopohjia

Joko HAUSin tai omiasi, tilanteen mukaan. Korjaa myös kirjoitusvirheet, pidä esitykset tuoreen näköisinä, testaa mahdollisten videoiden toimivuus ja äänitaso, käytä kaukosäädintä … ja niin edelleen. Kalvot ja niiden käyttö vaikuttaa samalla tapaa uskottavuuteen kuin pukeutuminen.

6. Rakenna koulutukseen vuorovaikutusta

Käytä parikeskusteluja, ryhmäpohdintoja, kanvaksia tai jotakin vuorovaikutteista aikataulun rajoissa. Älä vain jaa tietoa vaan käytä hyväksi osallistujien osaamista ja kokemusta.

7. Rytmitä koulutus fiksusti

Älä saarnaa puoltapäivää, muista tauot, varaa aikaa keskustelulle, älä kiirehdi loppua kohti vaan jätä vaikka ihan rauhassa osa asioista käsittelemättä, äläkä koskaan valita kiirettä. Olet itse tehnyt sisällön sovittuun aikatauluun – mahdollinen kiire ei siis voi olla muiden kuin sinun vastuulla. Jos iloisesti pulppuava keskustelu estää sinua käyttämästä kaikkia kalvojasi niin ole tyytyväinen, ja mene sitten tämän tilanteen ehdoilla.

8. Lopeta esityksesi silloin kun on sovittu

Aulassa tai Teamsissa saattaa jo odottaa seuraava puhuja tai osallistujat ovat sopineet menoja sovitun aikataulun mukaisesti.

9. Toimita sovitut materiaalit samantien luennon jälkeen osallistujille/järjestäjille

Jos et ole niitä jo toimittanut. Ja laita lasku perään mielellään nopeasti ja tarvittavin tiedoin varustettuna. Emme pidä sinua nopean laskuttamisen takia ahneena tai epäile rahapulaa – ripeä laskutus helpottaa sekä meidän että sinun elämääsi!

10. Muista myös että sinua ja meitä arvioidaan näiden teemojen kautta.

Tutustu myös HAUSin oppimiskulttuuriin ja mieti näitä asioita hieman etukäteen.

 

 

Ohjeiden laatija

Aiheeseen liittyvää

Blogi

Palveluiden kehittäminen ja sen seuraava taso julkishallinnossa

Asiakkaan mukaanotto suunnitteluun ja toteutukseen uudella tavalla, tekee julkisesta palvelusta potentiaalisesti paremman. Tämän toteuttaminen siten, että toteutusta ei rajoita perinteiset organisaatiorajat, voi tehdä palvelusta kokonaan uudenlaisen.

Lue lisää
Kaikki ajankohtaiset