Sisältöön sitemap

Hybridityö: Mahdollisuus vastuullisuuteen ja arvojen elämiseen arjessa

Olen nyt työskennellyt HAUS Kehittämiskeskus Oy:ssa kuukauden. Olen päässyt mukaan asiantuntijaorganisaatioon, jossa kulttuuri on rakentunut juuri niin kuin se oppikirjojenkin mukaan rakentuu. On ilmapiiri, rakenteita, käytänteitä, työn tekemisen tapoja, järjestelmiä ja ohjeita, jotka ovat muodostuneet johdonmukaisen johtamisen, tietoisten valintojen, sattumien, virheistä oppimisten tai vakaan harkinnan kautta. Samoin olen havainnut asioita ja menettelytapoja, joiden mukaan toimitaan, koska ”aina meillä on tehty näin”, eikä ole ollut tarvetta muuttaa mitään. Näitä havaintoja olen kerännyt pieneen punaiseen kirjaani ja kysellyt niiden historiaa ja perusteita sopivan tilaisuuden tullen.

Tekoälyn käyttö on vahvasti läsnä arjessa ja kaikessa tekemisessä. Siihen juoksuun huomaan tulevani takamatkalta, mutta kollegoiden kannustuksen, kokeilukulttuuriin innostavan, virheitä sallivan ja erityisesti onnistumisia juhlistavan ilmapiirin hellässä huomassa olen pikkuhiljaa pääsemässä käsiksi myös tekoälyn tehokkaampaan päivittäiseen käyttöön. Tähän liittyen olen myös hymyssä suin ottanut käyttööni eräältä kollegaltani kuullun lausahduksen ajan lahja.

Yksi lukuisista positiivisista havainnoistani HAUSilla liittyy työn tekemisen aitoon hybridimalliin. Kävimme viime viikolla hybridityöstä ja sen johtamisesta yhden tiimin kanssa hyvän keskustelun. Tässä tiimissä työtä tehdään monella tavalla hybridisti. Osa työntekijöistä työskentelee projektipäällikköinä tai asiantuntijoina maailman eri puolilla; Filippiineillä, Afrikassa, Euroopassa ja meillä kotona Suomessa. Tämä asettaa haasteita monella tavalla, eikä keskustelu enää liity yksin siihen, mitkä ovat etätyökäytännöt ja miten varmistetaan, että yhteydet pelaavat. On normaalia huomioida eri aikavyöhykkeillä ja erilaisissa ympäristöissä vaikkapa toimiston ilmastoinnin suhteen työskentelevien tarpeet yhteisiä tapaamisia sovittaessa.

Tiimipäälliköiden kanssa käymässämme keskustelussa totesimme, että hybridityö ei ole pelkästään nykyaikainen työskentelytapa, vaan se on myös syvempi mahdollisuus elää yrityksemme arvojen mukaisesti – se on mitä suurimmassa määrin oppimista, luottamista ja onnistumista. Se tarjoaa meille kaikille mahdollisuuden kehittää itseämme, tukea toisiamme ja rakentaa kestävämpää, merkityksellisempää työelämää. Olin valinnut keskustelun alustuksen viitekehykseksi filosofi Frank Martelan onnellisuuden tai työelämän merkityksellisyyden neljä peruspilaria ja sen lisäksi tarkastelimme aihetta vastuullisuuden näkökulmasta.

Autonomia – Vapaus tehdä valintoja omalla tavallaan

Yksi hybridityön suurimmista vahvuuksista on autonomia. Se tarjoaa yksittäiselle työntekijälle ja organisaatiolle vapauden valita, miten, missä ja milloin työskentelemme. Filosofi Frank Martela puhuu siitä, kuinka autonomia on yksi keskeisistä tekijöistä, jotka lisäävät työn merkityksellisyyttä ja hyvinvointia. Kuten aina, vapaus sisältää myös vastuuta ja hybridityössä autonomia ei tarkoita pelkästään itsenäistä työskentelyä, vaan myös vastuuta omasta ajankäytöstä ja valinnoista. Tämä vastuun ja vapauden yhdistelmä ei lyhyen kokemukseni mukaan synny johdolta, ohjeistuksista tai esihenkilöiltä tulevista käskyistä, vaan sisäisestä motivaatiosta ja innostuksesta.

Autonomia antaa meille mahdollisuuden kokeilla uusia lähestymistapoja ja etsiä oppimiselle parhaiten sopivia ympäristöjä. Etätyö voi tarjota rauhallista tilaa keskittyä, mutta se ei estä yhteisöllisyyttä – voimme silti valita tulla toimistolle tai on-linena yhteen, jakaa oppimiamme asioita ja kokea, että teemme töitä yhteisten päämääriemme eteen. Kun meillä on vapaus valita työskentelytavat, jotka tukevat omia vahvuuksiamme sekä kampittavat maantieteellisiä rajoitteitamme, voimme kasvaa ja kehittyä yksilöinä ja tiiminä.

Kyvykkyys – Usko omiin taitoihin ja jatkuva kehitys

Kyvykkyyteen liittyy yksilön kokema omasta osaamisestaan – uskoon, että hallitsemme tehtävämme ja pystymme saavuttamaan tavoitteemme. Hybridityö luo tilaa henkilökohtaiselle ja ammatilliselle kehitykselle. Meillä on mahdollisuus kehittää itseämme omilla ehdoillamme, kokeilla uusia asioita ja haastaa itsemme. Kun tehtävät ovat tarpeeksi haastavia mutta saavutettavissa, työ voi viedä meidät ”flow”-tilaan – olemme motivoituneita, innostuneita ja saavutamme näin ollen tavoitteemme ja ylitämme ne.

Kyvykkyys ei ole vain tehtävien suorittamista, vaan myös jatkuvaa oppimista ja itsensä kehittämistä. Hybridityö mahdollistaa sen, että voimme useimmiten valita työskentelytavat, jotka tuovat esiin parhaat kykymme ja tukevat ammatillista kasvuamme. Kun onnistumme omassa työssämme, se vahvistaa meitä yksilöinä ja samalla koko yhteisönä. Onnistumisen kokemukset auttavat meitä uskomaan siihen, että voimme saavuttaa lähes mitä tahansa.

Yhteisöllisyyden voima – Yhteinen tuki ja kollektiivinen kasvu

Hybridityön yhteisöllisyyden voima ei rajoitu vain fyysiseen läsnäoloon – se on myös henkistä yhteyttä. Vaikka työskentelemme osittain erillämme, voimme silti kokea vahvaa yhteisön voimaa ja tukea toisiamme. Filosofi Frank Martela korostaa, kuinka tärkeää on jakaa kokemuksia ja oppia toisiltamme, jotta voimme kasvaa kollektiivisesti.

Yhteisöllisyys ei ole vain fyysistä yhdessäoloa – se on myös henkistä tukea. Tuemme toisiamme, jaamme oppimiamme asioita ja autamme toisiamme onnistumaan. Tämä yhteisön tuki on erityisen tärkeää, kun työskentelemme etäyhteyksin omassa rauhassamme, sillä se muistuttaa meitä siitä, että emme ole yksin. Yhteisöllisyyteen liittyy HAUSillakin keskeisesti ajatus, että meillä on yhteinen päämäärä ja voimme luottaa siihen, että toiset ovat linjojen päässä tukemassa, jos tarvitsemme apua.

Keskustelimme myös siitä, että varsinkin johtamiselle yhteisöllisyyden tukeminen asettaa reunaehtoja. Vaikka tässäkin jokaisella on oma vastuu, esihenkilön rooliin kuuluu varmistua siitä, että kaikilla on mahdollisuus kokea kuuluvansa oman tiimin lisäksi myös koko HAUSin yhteisöön. Lisäksi meillä kaikilla on omanlaiset tarpeet ja toiveet yhteisöllisyyden kokemalle. On tärkeä kunnioittaa ja tunnistaa monenlaisia tarpeita.

Hyvän tekeminen – Työ, joka tuo lisäarvoa ja on itsessään arvokasta

Työn merkityksellisyys syntyy myös hyvän tekemisestä. Meillä kaikilla on perustarve tehdä hyvää, ei vain itsellemme ja omilla mittareillamme mitattuna, vaan myös ympäröivälle maailmalle ja muiden arvostamilla mittareilla. HAUSin ammattilaisten tekemä työ on työtä, joka paitsi tuntuu tärkeältä, se tuo lisäarvoa niille yhteisöille, joiden parissa työskentelemme ja tätä kautta vaikkapa kokonaisille valtioille. Kun voimme nähdä, kuinka oma panoksemme vaikuttaa, se antaa työllemme merkitystä ja vahvistaa arvojamme.

Vastuullisuus ja arjen valinnat

Hybridityö on myös vastuullisuuden harjoittamista joka päivä. Tarkastelin keskustelussamme vastuullisuutta lähinnä sosiaalisen vastuun kontekstissa. Se on sekä rationaalisia valintoja että tunnetta ja intuitiota siitä, mikä on oikein. Parhaimmillaan vastuullisuus ilmenee siinä, että otamme vastuuta omasta hyvinvoinnistamme ja yhteisömme sekä johdettaviemme hyvinvoinnista.

Asta Raami on tutkinut intuitiota. Ajattelen Raamin ajatuksia mukaillen, että intuition voiman tunnistaa erityisesti vastuullisessa johtamisessa. Olemme tottuneet tekemään päätöksiä datan ja faktojen perusteella, mutta hybridityössä, jossa asiat muuttuvat nopeasti ja monimutkaisuus kasvaa, tarvitsemme analyysin rinnalle intuition tuomaa syvempää ymmärrystä. Intuitio on Raamin mukaan asiantuntijuuden hiljaista tietoa. Se on kykyä nähdä asioita, joita ei voi vielä täysin selittää numeroilla. Se on sitä tunnetta, kun jokin päätös ”tuntuu oikealta” – tai kun jokin vaihtoehto herättää epäilyksen, vaikka kaikki faktat näyttäisivätkin hyvältä.

Ja mikä tärkeintä: intuitio liittyy läheisesti vastuullisuuteen. Kun teemme päätöksiä hybridityössä, meidän pitää miettiä niiden pidempiaikaisia vaikutuksia. Ei ainoastaan tehokkuuden näkökulmasta, vaan myös ihmisten hyvinvoinnin ja eettisyyden kannalta. Intuitio auttaa meitä tunnistamaan, milloin jokin ratkaisu on kestävä ja milloin se voi pitkällä tähtäimellä olla ongelmallinen, vaikka se hetkellisesti näyttäisi hyvältä.

Hybridityö vaatii meiltä päivittäisiä valintoja: milloin työskentelemme, miten huolehdimme ajanhallinnastamme ja miten varmistamme, ettemme kuormita itseämme liikaa. On tärkeää olla rehellisiä itsellemme ja toisillemme siitä, miten voimme paremmin huolehtia työ- ja elämän tasapainostamme.

Arvot ja hybridityö

Ajattelen, että hybridityö on mahdollisuus elää arvojemme mukaisesti – oppia, luottaa ja onnistua yhdessä. Se on siis paljon enemmän kuin vain käytännön työskentelytapa. Se antaa myös mahdollisuuden tukea toisiamme matkalla kohti vieläkin parempaa, vastuullisempaa ja merkityksellisempää työelämää.

 

Kirjoittaja Piiku Seppälä on HAUSin HR-, viestintä- ja hallintopäällikkö, joka seuraa maailman menoa ja ilmiöitä humanistin lasit silmillä, uskoo vuorovaikutuksen voimaan ja korostaa ihmisten kohtaamisen merkitystä.

Aiheeseen liittyvää

Kaikki ajankohtaiset