Sisältöön sitemap

Mahdollistaja on esihenkilövalmennuksen uusi normaali

Aloitimme vuosi sitten toteuttamaan Mahdollistaja nimen saanutta valmennuskokonaisuuden ensimmäistä pilottia. Tavoitteena oli rakentaa esihenkilövalmennus kaikille valtion esihenkilöille – siis kaikille runsaalle viidelle tuhannelle. Asetimme reunaehdoksi myös sen, että emme yritä kaataa tietoa ihmisten päihin, vaan valmennuksen tulisi olla viihdyttävä. Ja tietenkin vuorovaikutteinen. Tässä oli riittävästi haastetta. 

Saimme piloteista hyvät kokemukset ja rakensimme niiden perusteella kokonaisen valmennuspaketin. Starttasimme ensimmäisen maksullisen Mahdollistajaryhmän lokakuussa 2021. Nyt valmennukseen on ilmoittautunut vajaat 400 henkeä ja noin 150 on jo valmennuksen suorittanut. Palaute on ollut pääosin varsin positiivista ja numeroina 1-5 asteikolla ilmaistuna vahvaa nelosta. Olemme siis onnistuneet suunnilleen 10-kertaistamaan HAUSin esihenkilökoulutukseen osallistuvien määrän luokkaopetukseen verrattuna, ja osallistujat ovat olleet kutakuinkin yhtä tyytyväisiä kuin ennenkin. Tähän harva uskoi. 

Molempien maailmojen hyvät puolet

Mahdollistaja on auttanut meidät huomaamaan digikoulutuksen hyviä puolia. Samalla rahalla millä viemme 25 henkeä yhdeksi yöksi lähivalmennukseen, saamme varattua laadukkaan studion ja pari huippuesiintyjää päiväksi. Meillä on ollut lähtökohtana se, että otamme valmennuksemme asiantuntijoiksi vain parhaat, jotka tunnemme. Vaikka se maksaakin. Luokkaopetuksessa tähän ei tyypillisesti ole varaa. Molemmilla koulutustavoilla on tietenkin paikkansa, mutta jos digiopetukseen saa isot osallistujamäärät, on tasokas valmennus mahdollista toteuttaa usein 10 % kustannuksilla lähiopetukseen verrattuna. Onhan se meidän työmme vaikuttavuuden kannalta iso ongelma, jos esihenkilöiden osaamisen nostamisen haaste on se, että valmennukseen ei ole varaa osallistua. Nyt valmennuksen hinnan ollessa 440 euroa per osallistuja, maksun ei pitäisi olla enää kynnyskysymys. 

Vaikuttavuutta johtamiseen etävalmennuksella

Digivalmennusta ei ehkä mielletä parhaaksi tavaksi luoda vuorovaikutusta, mutta on sillä siihenkin vahvuutensa. Meidän ryhmäkoot ovat olleet 60-100 henkeä. Näin isossa ryhmässä emme voi käytännössä keskustella. Olemme käyttäneet kuitenkin aika sujuvasti Teamsin break out roomseja, joiden avulla esimerkiksi heti aloitustilaisuudessa osallistujat keskustelevat sujuvasti 25 eri ryhmässä. Samoin osallistujat ovat toteuttaneet 4 hengen vertaiscoaching-tapaamisia, joissa jokainen toimii vuorollaan coachina ja coachaa muita esimerkiksi vaikeiden esihenkilötilanteiden haasteista. Tästä olemme saaneet erinomaista palautetta. Ja valmennuksen osallistujat ovat olleet luonnollisesti ympäri Suomea ja osa ulkomailla. Vielä muutama vuosi sitten tällainen toimintamalli olisi ollut utopiaa. 

Toivottavasti pystymme tarjoamaan Mahdollistajan mahdollisimman monelle valtion esihenkilölle. Tällä hetkellä näyttää siltä, että saamme parin ensimmäisen vuoden aikana tavoitteenamme olleet 1 000 osallistujaa suorittamaan valmennuksen.  

Uskomme että tällä alkaa olla aidosti isoa vaikuttavuutta – kiitos kaikille luottamuksesta! Nähdään studiolla!

 

Artikkelin kirjoittaja

Ota yhteyttä!

Kiinnostuitko Mahdollistajasta? Heräsikö sinulla jotain kysyttävää? Ota yhteyttä minuun ja jutellaan lisää!

Aiheeseen liittyvää

Blogi

Mahdollistaja – Johtamiseen vertaiskoulutusta digitaalisesti

Mahdollistaja on uudentyyppinen, täysin digitaalinen valmennuskokonaisuus kaikille valtiolla esihenkilöinä työskenteleville. Valmennusohjelma koostuu huippuasiantuntijoiden videoista, monipuolisista podcasteista, vertaiscoaching-tapaamisista sekä verkkokirjahyllystä löytyvistä lukemistoista.

Lue lisää
Referenssit

Mahdollistaja-koulutuksella valmiuksia valtionhallinnon esihenkilötyöhön

HAUSin Mahdollistaja-koulutus näki päivänvalon 2021, ja sen on tähän mennessä suorittanut jo yli 500 valtionhallinnossa toimivaa esihenkilöä. Koulutukseen on ihastuttu myös Ruokavirastossa, jossa kokonaisuus on integroitu osaksi esihenkilöiden osaamisen kehittämistä.

Lue lisää
Kaikki ajankohtaiset