Sisältöön sitemap

Luokkahuoneesta joustavaan hybridimalliin

Valtionhallinnon henkilöstökoulutuksissa siirrytään joustavaan hybridimalliin, jossa osa koulutuksesta tapahtuu etänä ja osa lähikoulutuksena. Toteutustavan painotus voi vaihdella paljonkin koulutuksesta riippuen. Yhä useampi koulutus toteutetaan myös täysin digitaalisesti ja etänä.

luokkahuone
Etäopetukseen, siinä muodossa kuin sitä ennen koronaa toteutettiin, ei enää ole paluuta. KUVA ISTOCKPHOTO

”Koronan jälkeen emme palaa normaaliin, mutta ehkä menemme takaisin tulevaan”, muotoilee koulutusten lähitulevaisuuden HAUSin digitaalisen oppimisen sekä kotimaan koulutus- ja kehittämistoiminnan johtaja Petteri Kallio.

HAUS kehittämiskeskus teki koronan alkaessa oman nopean loikan täyteen etäopetukseen vain kahdessa viikossa. Vaihtoehtoja ei ollut, sillä valtion työntekijät eivät saaneet tulla toimistoilleen, saati lähiopetuksena toteutettaviin koulutuksiin.

Muutos ei olisi onnistunut ilman jo käynnissä ollutta vahvaa muutosta digitaalisille kanaville. Neljä vuotta sitten avattu valtionhallinnon digitaalinen oppimisympäristö oli jo muuttanut tavan kouluttautua ja oppia asioita.

”Oppimissisältöjäkin tärkeämpänä näen sen, että eOppiva on kaikkien valtion virastojen käytössä. Se on demokratisoinut koulutuksen, kun siihen ei tarvita enää erikseen omaa budjettia. Kouluttautuminen on eOppivassa osallistujille veloituksetonta. Voit opiskella missä ja milloin vain, eikä esihenkilö välttämättä määrää, mitä pitää opiskella”, Petteri Kallio summaa hyötyjä.

Valtion oma Netflix

Ennen eOppivaa valtionhallinnolla ei ollut muuta tapaa kouluttaa asioita kuin perinteinen lähiopetus. Nyt eOppivaa käyttää säännöllisesti jo 55 000 valtionhallinnon työntekijää. Oppimisalustaa kehitetään jatkuvasti.

digitaalinen
Yhä useampi koulutus tullaan jatkossa toteuttamaan täysin digitaalisena, uskoo HAUSin Petteri Kallio. Myös joustavaan hybridimalliin siirtyminen antaa uudenlaisia mahdollisuuksia kouluttautumiseen. KUVA JAN BOSAS

”Se alkoi neljä vuotta sitten blogi-alustana. Nyt se on sellainen netflix, jollainen sen piti olla jo alun perin”, sanoo Petteri Kallio.

Viimeisimpänä eOppivaan ovat tulleet podcastit. Seuraavaksi alustalle odotetaan uudenlaisia mikro-oppimisen sisältöjä. Ne ovat lyhyitä, 8 sekunnin videoita, jotka antavat vinkkejä ja perehdyttävät nopeasti johonkin aiheeseen.

”Valtiolla on paljon harjoittelusta suoraan tulleita ihmisiä, jotka ovat tottuneet kuluttamaan Instagramia ja TikTokia. Haluamme kokeilla, saammeko vielä enemmän kiinnostavuutta opiskeluun näillä mikrosisällöillä”, Petteri Kallio toteaa.

Uudenlaisia oppimisen toteutuksia HAUSilla on kehitetty eOppivan jälkeenkin. Olemme julkaisseet uuden virtuaalisen Mahdollistaja esihenkilöohjelman. Ohjelma toteutetaan täysin digitaalisesti ja se on tarkoitettu kaikille valtion esihenkilöille.

”Mahdollistaja on vähintään yhtä iso juttu kuin eOppiva. On merkittävää, jos saamme Mahdollistajan kautta koulutettua kaikki valtionhallinnon esihenkilöt tietyllä mallilla ja tietyillä sisällöillä. Näin meillä olisi tietty lähtötaso tai yhteinen ymmärrys siitä, mitä esihenkilötyö on valtiolla”, sanoo Petteri Kallio.

Sisältö huomioitava välineen sijaan

Koulutusten voimakasta digitalisaatiota ja sähköisiä oppimisalustoja kritisoidaan Petteri Kallion mukaan aivan turhaan. Onhan asioita opittu jo pitkään kirjojakin lukemalla. Ei siis kannata ampua itse välinettä, vaan katsoa enemmän varsinaista sisältöä.

”Digitaalista oppimiskokemusta ei pitäisi verrata perinteiseen luokkakoulutukseen, vaan se voi olla   parhaimmillaan monta kertaa parempi. Riippuu vain, mistä näkökulmasta asiaa katsoo.”

Petteri Kallio muistuttaa, että koko ajan digitaalisille alustoille kehitetään uusia työkaluja, jotka mahdollistavat esimerkiksi paremman vuorovaikutuksen ja yhteistyön tekemisen muiden kanssa. Jo nyt käytössä olevien työkalujen kanssa saadaan isostakin opiskelijajoukosta paljon enemmän irti, mitä saadaan pienissä opintoryhmissä.

hybridi
Petteri Kallio ei vertaisi digitaalista oppimiskokemusta perinteiseen luokkakoulutukseen. Digitaalinen oppiminen voi olla  parhaimmillaan monta kertaa parempaa. KUVA TIMO JAKOLA

”Jos meillä on ollut kahdenkymmenen ihmisen oppimisyhteisö, niin 5 000 ihmisen yhteisöstä saadaan paljon enemmän irti. Voidaan sparrata asiaa jonkun muunkin kanssa kuin vain sen oman pienen ryhmän parissa”, Petteri Kallio muistuttaa.

Työelämäoppiminen digitaalisille alustoille

Työelämän muuttuessa koronan myötä hybridityöksi, myös työssä opitaan kommunikoimaan entistä paremmin digitaalisten kanavien kautta.

”Valtiolla rekrytoidaan koko ajan uusia työtekijöitä, joista moni ei juurikaan käy fyysisesti työpaikalla. Miksi meidän pitäisi sitten pakottaa heidät kouluttautumaan luokkaan perinteisesti pienryhmissä. Kun tapa kommunikoida työelämässä muuttuu, miksi koulutus ei muuttuisi samalla”, kysyy Petteri Kallio.

Hän uskoo, että työelämäoppiminen muuttuu entistä enemmän asiakeskeiseksi ja sitä tehdään pääasiassa digitaalisilla alustoilla. Yhteisöllisyyttä haetaan nykyään erilaisista vertaisryhmistä joko läsnä, etänä tai joustavaan hybridimalliin siirtymisen keinoin.

Valitse henkilö

Aiheeseen liittyvää

Blogi

Mahdollistaja – Johtamiseen vertaiskoulutusta digitaalisesti

Mahdollistaja on uudentyyppinen, täysin digitaalinen valmennuskokonaisuus kaikille valtiolla esihenkilöinä työskenteleville. Valmennusohjelma koostuu huippuasiantuntijoiden videoista, monipuolisista podcasteista, vertaiscoaching-tapaamisista sekä verkkokirjahyllystä löytyvistä lukemistoista.

Lue lisää
Blogi

Mikro-Oppiva tarjoilee oivalluksia oman työn tueksi

eOppivan tarjontaan kuuluu nyt koulutuksien, blogien ja podcastien lisäksi oma videokanava. Ajattelemme, että oppimista on hyvä tarjota eri formaateissa ja eri tasoilla.

Lue lisää
Referenssit

Opiskelu sujui hyvin etänäkin

Yllättävä etäopiskelu vaikutti aluksi Tuija Isomäki-Luongon opiskelumotivaatioon. Pienen alkujärkytyksen jälkeen kokemus etäopinnoista muuttui kuitenkin positiiviseksi. Liiketoiminnan ammattitutkinnon valmistumisen mahdollistivat tuki niin HAUSilta kuin sparraus opiskeluyhteisöltä koronapandemian keskellä.

Lue lisää
Kaikki ajankohtaiset