Sisältöön sitemap

Kuinka HAUS voi auttaa virastoja ja ministeriöitä säästö- ja uudistuspaineissa? 

Säästöt. Niitä on etsitty ja edelleen joudutaan etsimään monessa valtionhallinnon organisaatiossa. Pääasiallisena ajurina toimintamenoleikkaukset. Nyt kyse ei kuitenkaan ole pelkästään säästöistä vaan samanaikaisesti tarpeesta uudistua. Näin kiteytti asian eräs jututtamani kokenut virkamies. Jos säästöjen ohella ei kyetä tekemistä uudistamaan, riskinä on hallinnon kurjistuminen.  

Valtionhallinnon oma koulutus- ja kehittämisyhtiö HAUS kehittämiskeskus auttaa valtionvirastoja, ja -laitoksia sekä ministeriöitä säästöihin ja uudistumiseen liittyvissä tarpeissa: sekä akuuteissa tilanteissa että pitkän tähtäimen kehittämisessä. 

Tähän alle olen listannut esimerkkejä osa-alueista, joilla HAUS voi auttaa valtionvirastoja, -laitoksia ja ministeriöitä säästö- ja uudistamistarpeissa.

Strategisten painopisteiden tarkastelu

  • Ydinkysymys: Mihin panostetaan ja mistä tekemisestä karsitaan, kun käytettävissä on pienemmät resurssit? 
  • Virasto tai ministeriö voi hankkia HAUSista apua mm. selvityksiin, skenaariotyöhön, tiedolla johtamisen kehittämiseen, strategian uudistamiseen ja johtamisjärjestelmän kehittämiseen.

Prosessien ja palveluiden kehittäminen 

  • Ydinkysymyksiä: Miten prosesseja voi lean menetelmin yksinkertaistaa, tehostaa, ja poistaa niistä hukkaa sekä samalla parantaa työtyytyväisyyttä?  Mitä voidaan automatisoida? Millaiset digitaaliset ratkaisut vähentävät ihmistyötä? Millaiset poikkihallinnolliset ratkaisut säästävät aikaa niin viranomaisilta kuin kansalaisilta ja parantavat palvelua.Miten HAUS auttaa? Aiheeseen liittyvät selvitykset/kartoitukset, lean prosessikehitys, kehittämiskonsultointi ja valmennus.

Henkilöstövähennyksiä vaativat tilanteet ja yhteistoimintaprosessi

  • Ydinkysymyksiä: Miten yhteistoimintaprosessi ja henkilöstömuutokset hoidetaan lainmukaisesti sekä mahdollisimman ammattimaisesti ja inhimillisesti? Miten tuetaan henkilöstöä ja esihenkilöitä sekä muutoksen läpiviemisestä vastaavia henkilöitä? 
  • Miten HAUS auttaa? HAUS auttaa kaikissa muutoksen vaiheissa. Se tarjoaa esimerkiksi sparrausta muutoksen johtamiseen ja viestintään, YT-juridiikkaan liittyvää koulutusta, esihenkilövalmennusta, valmennusta muutos- ja irtisanomiskeskustelujen käymiseen sekä lakisääteiset työllistymistä edistävät muutosturvakoulutukset irtisanotuille (kokeneiden kumppaneiden kera). 

 Työtapojen ja johtamisen kehittäminen, jotta onnistutaan vähemmällä henkilöstöllä  

  • Ydinkysymyksiä: Miten johtamista kehitetään, jotta onnistutaan vähemmällä väellä? Miten asiantuntijoiden osaamista ja ajankäyttöä kehitetään, jotta onnistutaan, kun organisaatiosta poistuu tekijöitä ja osaamista? Miten tekoälyä hyödyntämällä voidaan lisätä työn tehokkuutta ja laatua? 
  • Miten HAUS auttaa? Aiheeseen liittyvä valmennus, koulutus ja konsultointi, mukaan lukien johtamisjärjestelmän kehittäminen.

Hankintojen järkeistäminen ja ulkoistaminen  

  • Ydinkysymyksiä: Mitä hankintoja voi karsia tai lopettaa? Millaisia hankintoja tulisi lisätä säästöjen saamiseksi? Mitä voi ja kannattaa ulkoistaa? Miten kehitetään kilpailutuksia kustannussäästöjen hankkimiseksi ilman että laatu/tulokset kärsivät? Millaisissa hankinnoissa kannattaa tehdä virastojenkeskistä tai hallinnonalan sisäistä yhteistyötä? 
  • Miten HAUS auttaa? Aiheeseen liittyvät selvitykset, konsultointi ja koulutus yhdessä muiden konsernitoimijoiden kanssa.

Koulutushankintojen järkeistäminen 

  • Ydinkysymyksiä: Kuinka huolehtia henkilöstön osaamisen kehittämisestä pienemmillä resursseilla?
  • Miten HAUS auttaa? HAUSin Jatkuvan oppimisen palvelu tarjoaa säästöä koulutushankintojen keskittäjälle. Se tarjoaa rajattoman pääsyn yli 100 koulutukseen jopa alle puolen päivän hinnalla. Se sisältää noin 100 erilaista valtionhallinnon ammattilaisille suunnattua koulutustilaisuutta ja lisäksi 150 digiosaamiskoulutusta kumppanimme tarjonnasta. 

Uusien rahoituslähteiden hakeminen

  • Ydinkysymyksiä: Kuinka hakea EU-rahoitusta esimerkiksi virastojen yhteisille kehittämishankkeille, jotka täyttävät rahoituksen kriteerit? 
  • Miten HAUS auttaa? HAUS auttaa EU-hankerahoituksen hakemisessa, esimerkiksi hakemuksen tekemisessä. 

Edellä lueteltujen lisäksi kustannustehokkuuden parantaminen on mukana esimerkiksi HAUSin pitkissä johtamiskoulutusohjelmissa eri näkökulmista.  

Mikäli haluat lisätietoja, ole yhteyksissä HAUSin asiantuntijoihin. Autamme mielellämme ajankohtaisissa vaikeissa muutoksissa. 

 

Aiheeseen liittyvää

Kaikki ajankohtaiset