Sisältöön sitemap

Opitaan oppimaan  

Jokainen työpäivä sisältää oppimisen mahdollisuuksia, mutta harvoin tunnistamme nämä hetket oppimisena. Kysymys kuuluukin, oletko oppinut tänään jotakin uutta? Jos olet, niin mitä? 

Työelämän murros ei ole vain muotitermi vaan arkea meille kaikille. Teknologian nopean kehityksen, digitalisoituvien työmenetelmien, tekoälyn ja hybridityön myötä jatkuva oppiminen on muodostunut työelämän kulmakiveksi. Oppiminen ei kuitenkaan tapahdu tyhjiössä vaan siihen tarvitaan aktiivista toimintaa. Organisaatioiden näkökulmasta työntekijöiden kyvykkyyksien jatkuva kehittäminen onkin välttämätöntä organisaation sopeutumiseksi muuttuvaan maailmaan. Oppiva organisaatio on tulevaisuuden menestyvän organisaation ja yhteisön ydin. Aika kaivaa siis vanhat opit esiin. 

Oppiminen vaatii kykyä ja halua oppia – taitoja oppia oppimaan. Oppimaan oppiminen on itseopiskelutaito, joka on jokaiselle meille henkilökohtainen. Olennaista olisi sisällyttää jatkuva oppiminen osaksi elämää ja arkea, kuten liikkuminen. Työelämässä oppimaan oppimisen taidot helpottavat navigointia muutosten keskellä ja ne lisäävät joustavuutta ja mukautumiskykyä työtehtävien muutoksissa. Mikä on tärkein taito, jonka olet oppinut viime vuoden aikana ja miten se on vaikuttanut juuri sinun työhösi? 

Oppiminen tapahtuu parhaiten tekemällä ja kokemalla – kollegoiden kanssa ja työpäivän aikana. Muodollisen koulutuksen rinnalla on tärkeää tuoda oppiminen osaksi jokapäiväistä työtä. Tämä onnistuu parhaiten oppimista tukevassa, innostavassa ja motivoivassa työympäristössä, jossa oppimisesta tulee strateginen tavoite. Valtionhallinnon työntekijöillä on mainio mahdollisuus tuoda oppiminen osaksi jokaista työpäivää eOppivan kautta. Hyvä tapa on varata aikaa omalle osaamisen kehittämiselle säännöllisesti kalenteriin, jos muutoin tuntuu, että aikaa omalle oppimiselle ei ole.  

Mitä jos asettaisit itsellesi tavoitteen oppia joka päivä jotain uutta? Pienistäkin oivalluksista voi kasvaa suuria muutoksia. Aloita tänään ja pidä uteliaisuutesi hereillä – se on ensimmäinen askel oppimaan oppimisen polulla. Mikä on sinun oppimisen tavoitteesi?  

 

Aiheeseen liittyvää

Kaikki ajankohtaiset