Sisältöön sitemap

Case: Valtori Akatemia

Valtorin harjoitteluohjelma uransa alkuvaiheessa oleville ICT-alan ammattilaisille

Valtori Akatemia on Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin harjoitteluohjelma uransa alkuvaiheessa oleville ICT-alan ammattilaisille. Sen kautta Valtori hakee uusia osaajia sellaisille strategisesti tärkeille tietotekniikan osaamisalueille, joille on muuten vapailta työmarkkinoilta vaikea löytää tekijöitä.

”Haemme tämän harjoitteluohjelman kautta meille hyviä tyyppejä kehittymään ja kasvamaan asiantuntijoiksi. Akatemia on siis eräänlainen puolen vuoden sisäänajojakso tai vähän pidempi ja kattavampi perehdytys”, kuvailee Valtori Akatemian projektipäällikkö Katja Haataja.

HAUS mukana Valtori Akatemiassa alusta lähtien

HAUS on auttanut Valtori Akatemiaa alusta lähtien kouluttajien hankinnassa, kilpailuttamisessa sekä koulutusten käytännön järjestelyjen toteutuksessa. Osa kouluttajista on ICT-alan kansainvälisiä huippuosaajia. Koulutukset on taas toteutettu pääsääntöisesti etänä, koska akatemialaiset sijoittuvat harjoitteluun Valtorin eri yksiköihin ympäri maata.

Valtorin harjoitteluohjelma koostuu kolmesta osuudesta: koulutuksesta, mentoroinnista sekä työssäoppimisesta. Akatemian eri aihealueiden sisään on rakennettu omat koulutuspolkunsa. Joka vuosi keskitytään kulloinkin strategisesti kriittisiin aiheisiin. Vuonna 2022 teemoina olivat tietoturva, kyberturvallisuus ja pilviteknologiat. Vuoden 2023 Akatemia puolestaan painottuu turvallisuuteen ja turvallisuusverkkoon.

”Ajatuksena on, että kun harjoittelijoiden osaaminen kehittyy harjoittelun aikana, eteen tulee koko ajan haastavampia ja vaativampia työtehtäviä. Näin he pääsevät paremmin kiinni siihen, mitä varsinainen työ tulisi olemaan harjoittelun jälkeen”, Katja Haataja sanoo.

Koko harjoitteluohjelman ajan akatemialaisten tukena ovat omat mentorit. Heidän roolinsa on Katja Haatajan mukaan todella tärkeä koko ohjelman onnistumisessa. Mentorit osallistuvat myös koulutuskokonaisuuksien suunnitteluun.

”Mentoreiden valmennus on myös sisällytetty myös osaksi Akatemiaa. Mentoreille ja akatemialaisille on kaksi valmennusta, jossa he saavat työkaluja mentoroinnin tueksi”, kertoo Katja Haataja.

Valtori Akatemia on suosittu harjoitteluohjelma

Valtori Akatemia on ICT-alan opiskelijoiden, mutta myös työelämässä olevien ja alanvaihtoa suunnittelevien suosiossa. Vuonna 2022 Akatemiaan oli hakijoita yhteensä 239, joista ohjelmaan valittiin mukaan 12 henkilöä. Tammikuussa 2023 käynnistynyt harjoitteluohjelma on tähän mennessä suurin, sillä 266 hakijasta ohjelmaan valittiin peräti 38 henkilöä.

Varsin moni akatemialainen on myös työllistynyt Valtorille harjoitteluohjelman kautta. Vuodesta 2018 järjestettyyn harjoitteluohjelmaan on osallistunut vuoden 2022 loppuun mennessä 57 akatemialaista. Heistä Valtorille on työllistynyt 49 henkilöä.

Aiheeseen liittyvää

Kaikki ajankohtaiset