Sisältöön sitemap

Case: Jatkuvan oppimisen palvelu tukee VTV:llä viraston omaa osaamisen kehittämistä  

HAUSin Jatkuvan oppimisen palvelu (JOPA) mahdollistaa organisaatiolle systemaattisen ja ennakoivan osaamisen kehittämisen. Palvelu tarjoaa vuosisopimuksella asiakasorganisaation koko henkilöstön käyttöön noin 100 valtion yhteisiä osaamisalueita tukevaa koulutusta sekä paljon HAUSin yhteistyökumppanin tarjoamaa ICT- ja digitaitoihin keskittyvää koulutusta. Koulutuksiin osallistuminen on helppoa ja vaivatonta. Lisäksi koulutuksiin normaalisti liittyvän työn määrä kevenee virastoissa. Palveluun kuuluu myös osaamisen kehittäjän tuki neljä kertaa vuodessa.  

”Digitalisaatio ja uudet teknologiat on määritelty meillä yhdeksi viraston strategiseksi mahdollistajaksi, joten digitaidot, ICT ja data-analytiikka ovat olleet niitä alueita, joissa Jatkuvan oppimisen palvelun koulutuksia on meillä eniten hyödynnetty”, kertoo tarkastuspäällikkö ja ryhmänvetäjä Leena Juvonen Valtiontalouden tarkastusvirastosta.  

VTV hyödyntää JOPA-palvelua laajasti

VTV otti käyttöön HAUSin Jatkuvan oppimisen palvelun vuoden 2024 alusta. ICT- ja digitaitojen koulutusten lisäksi yhtenä painopistealueena ovat olleet työyhteisötaitoihin ja työhyvinvointiin liittyvät koulutukset. Myös projektinhallintaa, esihenkilötyötä ja taloushallintoa on opiskeltu. 

Tarkastustoiminnan koulutukset VTV järjestää itse

Varsinaisen valtiontalouden tarkastustoimintaan ja tarkastajien työhön liittyvän koulutuksen VTV toteuttaa ja järjestää itse. VTV:ssä otettiin vuoden 2023 alusta käyttöön tarkastuksen osaamisalueet, jotka vastaavat kansainväliseen tarkastusalan ISSAI-standardiin. Sen mukaan tarkastusvirastojen tulisi järjestelmällisesti määritellä, arvioida ja kehittää tarkastajien osaamista. Tämä on edellyttänyt systemaattista tarkastajien osaamisen kehittämistä eri osaamisalueilla.  

eOppiva tukena koulutuksissa

”Meillä on ollut näissä koulutuksissa hyvänä tukena HAUSin eOppivan digitaalinen koulutusalusta, johon olemme koonneet tarkastukseen liittyvää koulutusaineistoa ja videotallenteita. Se on ollut valtava parannus, kun koulutukset ovat saatavilla yhdestä paikasta ja opiskeltavissa itselle sopivana ajankohtana. Tarkastajat ovat esimerkiksi keväällä tosi kiireisiä tilintarkastusten kanssa”, toteaa Leena Juvonen.  

Oppimispolut tukevat osaamisen kehittämistä

Jatkuvan oppimisen palvelun avulla voidaan muodostaa erilaisia oppimispolkuja, jotka sisältävät sekä digitaalisia että aikaan ja paikkaan sidottuja koulutuksia. VTV:ssa on räätälöity HR- ja esihenkilötyön sekä virkamiesosaamisen oppimispolut. Tulossa ovat vielä omat oppimispolut tekoälyosaamiseen. ”Jatkuvan oppimisen palvelu kytkeytyy meillä viraston omaan osaamisen kehittämiseen ja tukee omalta osaltaan sitä. Koulutukset puolestaan täydentävät hyvin meidän omaa tarkastuskoulutustarjontaamme”, Leena Juvonen sanoo.  

Tuloksellisuutta seurataan aktiivisesti

JOPAn kehittäjätuki on ollut Juvosen mukaan tärkeä koulutusten ja oppimispolkujen suunnittelussa, mutta myös koulutusten tuloksellisuuden seurannassa. ”Saamme hyvin yhteisissä palavereissa dataa siitä, miten henkilöstö on osallistunut koulutuksiin ja miten koulutukset on otettu vastaan. Henkilöstöä on palautteen perusteella myös kannustettu ja aktivoitu kouluttautumaan. Seuraamme tarkasti, miten palvelua hyödynnetään”, Leena Juvonen sanoo.  

Koulutuksiin panostaminen kannattaa

Vuonna 2024 VTV:ssä yksi tavoite oli se, että jokainen viraston työntekijä käyttää vähintään yhden päivän työyhteisötaitoihin, työhyvinvointiin tai digitaitoihin liittyvään koulutukseen. Aivan 100-prosenttisesti tavoitteeseen ei päästy. ”Kaiken kaikkiaan viime vuonna koulutuksia hyödynnettiin selvästi enemmän, mitä virasto palvelusta vuosimaksuna maksaa”, summaa Leena Juvonen. 

Aiheeseen liittyvää

Kaikki ajankohtaiset