Sisältöön sitemap

Afrikan digitaalinen tulevaisuus: Investointien tarve ja mahdollisuudet 

Afrikka kasvaa ja kehittyy 

Afrikka on koti noin 18% maailman väestöstä, mutta mantereella sijaitsee vain 1% maailman datakeskuksista. Tämä valtava epäsuhta korostaa tarvetta lisätä investointeja digitaaliseen infrastruktuuriin

Lisäksi Afrikan väestö tuplaantuu ja työikäisten määrä kasvaa miljardilla vuoteen 2050 mennessä. Pessimisti näkee tässä kehityksessä pelkästään riskejä, mutta vaihtamalla perspektiiviä voi nähdä merkittäviä mahdollisuuksia. Afrikan digitalisoituminen ja nuoren väeston kasvu lisää myös datan käyttöä räjähdysmäisesti, kun yhä useammat ihmiset siirtyvät digitaalisten palveluiden käyttäjiksi. 

Eurooppa fasilitoi investointeja 

Vihreä datakeskus. Kuva generoitu tekoälyllä.

Digital Investment Facility (DIF) on EU:n ja useiden jäsenvaltioiden, mukaan lukien Suomi, rahoittama aloite, joka tähtää digitaalisen infrastruktuurin kehittämiseen Afrikassa. Haus johtaa aloitetta ja pyrkii tuomaan suomalaista osaamista osaksi digitaalisen infrastruktuurin kehittämistä Afrikassa. 

DIF:n tarjoama palvelu tukee digitaalisten hankkeiden kehittämiseksi investointikelpoiseksi, alkaen alkuvaiheen suunnittelusta aina sopimuksen allekirjoittamiseen asti. Tavoitteena on tehdä näistä hankkeista houkuttelevampia sijoittajille, jotta ne voivat täyttää rahoittajien odotukset ja tulla toteutetuiksi. 

Pehmeä vaikuttaminen ja kehitysyhteistyön uudet tuulet 

Olemalla ”pelissä” mukana on helpompaa vaikuttaa pelin kulkuun kuin olemalla sen ulkopuolella. DIF on esimerkki tästä pehmeästä vaikuttamisesta. Kun EU on mukana tukemassa Afrikan digitaalista kehitystä, se voi paremmin ohjata kehityksen suuntaa kohti kestävää ja turvallista digitaalista infrastruktuuria. Tämä yhteistyö vahvistaa myös EU ja Afrikan välistä kumppanuutta ja lisää Euroopan vaikutusvaltaa globaalisti. 

Perinteinen kehitysyhteistyö muuttuu, ja yksityissektorin investoinnit ovat nyt avainasemassa. Tämä lähestymistapa luo kestävämpiä ja pitkäaikaisempia ratkaisuja, koska se sitoo yksityisen sektorin mukaan kehitysprojekteihin ja mahdollistaa uusien liiketoimintamahdollisuuksien syntymisen. 

Miten Suomi hyötyy? 

DIF:n kaltaiset aloitteet avaavat ovia myös suomalaisille yrityksille Afrikassa. Suomen vahvuudet, kuten teknologiaosaaminen ja kestävän kehityksen ratkaisut, ovat kysyttyjä Afrikan kehittyvillä markkinoilla.  

DIF tarjoaa suomalaisille yrityksille mahdollisuuden osallistua projekteihin, jotka tarvitsevat osaamista, edistyneitä digitaalisia ratkaisuja ja kestävää infrastruktuuria. Tämä ei ainoastaan edistä Afrikan digitaalista kehitystä, vaan myös luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille.  

Lopuksi 

DIF on esimerkki kehitysyhteistyön uudesta suunnasta. Tulemme jatkossa esittelemään konkreettisia projekteja, joita DIF on tukenut, ja niiden vaikutuksia Afrikan maiden kehitykselle. 

Kirjoittaja

Aiheeseen liittyvää

Blogi

Ihmiskeskeinen yhteiskunta nojaa digitalisaation kehitykseen

Lue lisää
Tiedotteet

HAUS implementing a taxation capacity sharing project in Africa funded by the Ministry for Foreign Affairs of Finland

Lue lisää
Tiedotteet

HAUS, Ministry for Foreign Affairs of Finland and Business Finland launch a pilot project promoting business partnerships addressing development challenges in Southeast-Asia

Lue lisää
Kaikki ajankohtaiset