Sisältöön sitemap

Oppiminen – toivon ja tulevaisuuden avain

Asuin lapsuuteni maaseudulla. Meillä oli pieni kyläkoulu, jonka yhteydessä oli kirjasto. Aika nopeasti luin kirjaston tarjonnan läpi, kun opin lukemaan varhain. Neiti Etsivät, Viisikot ja Tiina-kirjat tulivat tutuiksi. Oli huikea tunne löytää uusia maailmoja ja todellisuuksia – Viisikot veivät seikkailuihin, joissa ratkaistiin arvoituksia, Neiti Etsivän mukana jännitti jokaista johtolankaa, ja Tiina-kirjoissa tunsin pääseväni osaksi elämänmakuista tarinaa, jossa itsenäiset ja rohkeat tytöt olivat keskiössä. Lukeminen tuntui siivittävän minut uusiin maailmoihin – se herätti uteliaisuuden, joka ohjaa minua yhä tänäkin päivänä.

Samaa uteliaisuutta tarvitaan yhä tänäänkin. Maailma muuttuu nyt todella nopeasti ja maailman tilanteeseen liittyy paljon epävarmuuksia. Oppiminen, uusien ajatusten ja uusien maailmojen löytäminen voivat toimia ankkurina, joiden avulla juurtua ja toisaalta suunnistaa luottavaisin mielin.

Julkisen johtamisen päivässä Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko kertoi Marimekon menestykseen vaikuttaneista tekijöistä. Hän nosti yhdeksi keskeiseksi asiaksi jatkuvan oppimisen ja kehittämisen kulttuurin. Rohkealla tekemisellä välillä onnistutaan ja välillä epäonnistutaan. Olennaista on luottamuksellinen ilmapiiri, jossa avoimesti reflektoidaan mennyttä ja etsitään tapoja kehittyä jatkuvasti. Lisäksi on tärkeää ymmärtää, miten oppimme, jotta onnistumme uudestaan. Epäonnistumisten läpikäyminen oppimisen näkökulmasta on kuin lahja, jonka saa yhteisön kehityspolulle.

World Economic Forum julkaisi alkuvuodesta raportin ”Future of Jobs Report”, jossa tarkastellaan osaamisen kehittämisen tarpeita monista eri näkökulmista. Työnantajilta tiedusteltiin taitoja, jotka ovat heidän näkökulmastaan ydinosaamista vuonna 2025.

TOP 10 -taidot:

  1. Analyyttinen ajattelu
  2. Resilienssi, joustavuus ja ketteryys
  3. Johtajuus ja sosiaalinen vaikuttaminen
  4. Luova ajattelu
  5. Motivointi ja itsetuntemus
  6. Teknologian lukutaito
  7. Empatia ja aktiivinen kuuntelu
  8. Jatkuva oppiminen ja uteliaisuus
  9. Osaamisen johtaminen
  10. Asiakaslähtöisyys, palveluhenkisyys

Kun tarkastelemme oheista listaa, voimme todeta valtaosan taidoista olevan niin sanottuja pehmeitä taitoja. Futuristi Perttu Pölönen on kuvannut jo vuosia sitten, että kun automatisaatio ja robotisaatio etenevät, jää ihmisen tehtäväksi sydämen työt. Hän tuo esiin kirjassaan ”Tulevaisuuden lukujärjestys” (2019), että työ siirtyy lihasvoimasta älylliseen työhön ja edelleen sydämen töihin – luovuuteen, empatiaan ja inhimillisyyteen. Näitä taitoja koneet eivät voi korvata, ja ne ovat tulevaisuuden menestyksen avaintekijöitä. Etenkin luovan ajattelun, jatkuvan oppimisen ja uteliaisuuden herätteleminen ovat taitoja, joita tarvitaan yhä enemmän.

Koulutus rakentaa parempaa huomista. Oppiminen luo toivoa ja se saa aikaan tunteen, että voin itse olla aktiivinen toimija ja minulla on mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämääni ja myös työelämään huolimatta siitä, että maailman poliittinen tilanne on epävakaa. Esimerkiksi digitalisaation myötä monilla aloilla on syntynyt täysin uusia työmahdollisuuksia, jotka mahdollistavat osaamisen jatkuvan kehittämisen ja uudenlaisen urapolun rakentamisen.

Oppiminen ei ole vain henkilökohtainen voimavara, vaan se on myös yhteisöjen ja organisaatioiden elin-ehto. Kun luomme ympäristön, jossa uteliaisuus ja kasvu ovat keskiössä, rakennamme yhdessä kestävää ja valoisampaa tulevaisuutta. Miten sinä voit tänään tukea oppimista omassa ympäristössäsi? Me voimme tehdä sen tarjoamalla ympäristön ja työyhteisön, jossa uteliaisuus ja jatkuva oppiminen ovat luonteva osa arkea.

Aiheeseen liittyvää

Kaikki ajankohtaiset