Sisältöön sitemap

HAUS teki ensimmäisen biodiversiteettiarvionsa Third Rockin tuella – tavoitteena nostaa tärkeät teemat keskusteluun organisaation sisällä

Third Rock sekä koulutus- ja kehittämispalveluja tuottava HAUS toteuttivat yhteistyössä HAUSin ensimmäisen biodiversiteettiarvion, jonka tavoitteena oli myös nostaa luonnon monimuotoisuuteen liittyvät tärkeät teemat keskusteluun organisaation sisällä.

 Biodiversiteettiarvio lähti liikkeelle HAUSin tarpeesta tunnistaa liiketoimintansa koko arvoketjun vaikutus luonnon monimuotoisuuteen sekä mahdollinen riippuvuus luonnonvaroista ja ekosysteemeistä niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. HAUS on valtion omistama erityistehtäväyhtiö ja valtionhallinnon sidosryhmäyksikkö, jonka omistajaohjauksesta vastaa valtiovarainministeriö.

Samalla HAUS halusi nostaa luonnon monimuotoisuuteen liittyvät riskit, mahdollisuudet ja vaikutukset keskusteluun organisaation sisällä.

Third Rock toteutti biodiversiteettiarvion marras–joulukuussa 2024. Työ tehtiin kestävyysraportointidirektiiviin (CSRD) pohjautuen, ja siinä arvioitiin ja pisteytettiin luonnon monimuotoisuutta koskevat kestävyysseikat ESRS-standardin E4 mukaisesti.

Vaikutuksia arvioitiin vakavuuden ja todennäköisyyden näkökulmista. Vakavuuden arvioinnissa huomioitiin myös vaikutuksen mittakaava ja laaja-alaisuus sekä negatiivisten vaikutusten osalta korjautuvuus. Riskejä ja mahdollisuuksia arvioitiin puolestaan merkittävyyden ja todennäköisyyden näkökulmista. Lisäksi arvioinnissa tarkasteltiin vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien aikajännettä.

Third Rockin suosituksen pohjalta biodiversiteettiarviossa otettiin huomioon luonnon monimuotoisuuden teemat kokonaisvaltaisesti. HAUSin omat asiantuntijat kävivät Third Rockin tuella läpi ja pisteyttivät kaikkiin osa-alueisiin liittyvät vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet.

”Pisteet eivät nousseet millään osa-alueella raja-arvojen yli eli olennaisiksi siinä mielessä kuin kaksinkertaisessa olennaisuusanalyysissä tarkoitetaan. On kuitenkin arvokasta, että HAUS halusi nostaa nämä teemat keskusteluun organisaation sisällä”, sanoo Third Rockin vastuullisuuskonsultti Nora Hildén.

”Yhteistyömme oli sujuvaa, ja HAUSilla oli aitoa kiinnostusta ymmärtää paremmin omia vaikutuksiaan, riskejään ja mahdollisuuksiaan.”

”Arviointi itsessään oli meille erittäin arvokas väline luonnon monimuotoisuutta koskevan sisäisen keskustelun vahvistamiseen ja toimintatapojemme tarkasteluun. Toimimme globaalisti, ja vaikutusten arviointi toi esiin monia liiketoimintamme kannalta merkittäviä seikkoja. Visiomme mukaisesti haluamme olla Euroopan vastuullisin ja vaikuttavin, joten tämä työ tekee myös strategiaamme todeksi”, toteaa HAUSin koulutusliiketoiminnasta vastaava johtaja Kati Komulainen.

Third Rock pitää tärkeänä, että kaikki organisaatiot arvioivat toimintansa vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen koko arvoketjunsa osalta. Arvoketjuja tarkasteltaessa voi löytyä yllättäviä riippuvuussuhteita, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi pelkästään omia suoria vaikutuksiaan tarkastelemalla.

Aiheeseen liittyvää

Kaikki ajankohtaiset