Viestinnän johtaminen julkisella sektorilla

Julkaistu

Onko viestinnän johtaminen julkisella sektorilla tai valtionhallinnossa erilaista kuin yrityksissä tai vaikka kolmannella sektorilla?

Ei ole. Ja kuitenkin on. Tähän lopputulokseen päädyimme kerta toisensa jälkeen Jenni Vuorion kanssa, kun kirjoitimme Viestinnän johtaminen strategiasta tuloksiin –kirjaa.

Toimialasta riippumatta viestinnän johtamisen pitää olla strategista, suunnitelmallista, vaikuttavaa, vuorovaikutteista ja vastuullista. Näiden viestinnän johtamisen timantin kulmia tarkastelemalla voi kehittää minkä tahansa organisaation viestintää ja sen johtamista. Viestinnän johtamisen sektori on 360 astetta, viestinnän johtamisessa ei riitä yhteistyö yhden siilon kanssa vaan on rakennettava jatkuvasti sisäisiä ja ulkoisia siltoja. Viestintä onnistuu yhdessä johdon ja liiketoiminnan kanssa, oli organisaation muoto tai liiketoimintamalli mikä vain.

Julkisen organisaation viestintä on usein lakiin kirjattu tehtävä. Avoimuus on ensimmäinen valtionhallinnon viestintäsuosituksen periaate. Kansalaisilla on oikeus saada tietoa yhteisten asioiden valmistelusta. Tärkeää on saada helposti tietoa palveluista ja tuista, joihin heillä voi olla oikeus.

Viestinnän johtamisen erityispiirteitä julkisella sektorilla voi tarkastella myös pykälien kautta. Esimerkiksi Kelassa olemme tunnistaneet, että lakisääteistä viestintäämme ohjaavat kymmenenkunta lakia julkisuuslaista kielilakiin, lakiin Kansaneläkelaitoksesta ja lakiin julkisista hankinnoista. Päälle kourallinen suosituksia ja jokunen asetus. Ne pitää tuntea ja huomioida, kun viestintää kehitetään. Se on osa viestinnän johtamista julkisella sektorilla.

Kuva: Sam Jamsen

HAUSin koulutuksessa 8.2. tarkastelemme viestinnän johtamista erityisesti julkisen sektorin näkökulmasta. Koulutuksessa sukelletaan strategiseen viestintään ja vastuullisuusviestintään. Lisäksi Maanmittauslaitoksen vastuullisuustyöstä tulee kertomaan vastuullisuus- ja viestintäjohtaja Maija Ilvonen.

Yleisön pyynnöstä koulutus järjestetään hybridinä!

Kirjoittanut: Pipsa Lotta Marjamäki

 

Viestinnän johtaminen julkishallinnossa -koulutuksen vastuuhenkilö: Tiina Pitkäaho, koulutuspäällikkö, tiina.pitkaaho@haus.fi; puh. 040 514 0454