Ikkunan läpi otettu kuva karttapallosta.

PADOS-yhteistyötä EU:n itäisen kumppanuuden maissa

Julkaistu

Ulkoministeriön ja HAUSin rakentamasta yhteisestä PADOS-hankkeesta (Participatory Democracy, Open Governance and Efficient eGovernance Services) tuli sen toteutusvuosina 2015-2016 käsite. Hankkeen kautta rakennettiin uudenlaista yhteistyötä Euroopan unionin itäisen kumppanuuden maiden (Armenia, Azerbajdzan, Georgia, Moldova, Ukraina, Valko-Venäjä) kanssa.

Noina vuosina PADOSin pääteemoina olivat eGovernance, avoin hallinto ja osallistaminen, ja hankkeen toteutuksessa myös Viro oli mukana. Yhtenä hankkeen tavoitteena oli avata ovia näiden maiden hallinnon kehittämisorganisaatiohin ja ne ovet saatiinkin hyvin avattua.

Olen iloinen, että pystyimme jatkamaan PADOSia pienimuotoisemmin myös vuosina 2017-2018. Nyt pääteemoina ovat olleet moderni julkinen johtaminen, uudistuva HR sekä virkamiesten osaamisen kehittäminen.

Innostusta maaseminaareissa

PADOS II toteuttaa aktiviteettejaan yhteisenä kaikille kuudelle itäisen kumppanuuden maalle sekä myös kunkin maan kanssa bilateraalipohjalta. Tänä vuonna on jokaisessa maassa toteutettu erillisseminaarit hankkeen pääteemoista, yksityiskohtaisemman sisällön vaihdellessa sovitulla tavalla jonkin verran maasta toiseen.  Ensimmäinen seminaari järjestettiin maaliskuussa Jerevanissa ja viimeisin Chisinaussa nyt joulukuussa.

Seminaarit on toteutettu yhteistyönä kunkin maan kumppaniorganisaation/organisaatioiden kanssa.  Näitä ovat olleet hallinnon kehittämisestä ja koulutuksesta vastaavat organisaatiot, pääministerin kanslia, virkamieshallinnon yksiköt sekä hallintoakatemiat.  Seminaarien kohderyhminä on ollut ministeriöiden ja virastojen HR-johto, äskettäin rekrytoidut nuorehkot johtajat sekä hallinnon kehittäjät ja kouluttajat.

Yhdessä oppimista

Seminaareissa teemoja käsiteltiin pitkälti Suomen esimerkkien kautta peilaten niitä paikallisiin asiantuntijapuheenvuoroihin.  Keskustelu oli reipasta ja yllättävänkin avointa joka maassa. Myös hyvin kipeitä asioita nostettiin esiin. PADOSin idean mukasesti tarkoituksemme oli oppia toisiltamme.

Yllättävän paljon vuoden aikana oli muutoksia tapahtunut lähes jokaisessa maassa ja konseptimme edellyttikin aina syvempiä keskusteluja ennen seminaaripäivää. Nykyisen PADOS II -hankkeen päättää Helsingissä tammikuussa järjestettävä yhteinen loppukokous, jossa kunkin maaseminaarin anti päästään jakamaan myös muiden maiden edustajien kanssa.

Anneli Temmes
HAUSin toimitusjohtaja emerita (-31.1.2019)

PADOS seminar

PADOS seminar

Ari Holopainen (Finnish Ministry of Finance) giving a talk at a PADOS seminar