Näin loistat HAUSin kouluttajana – 10 vinkkiä

Julkaistu

Mahtavaa että olet tulossa HAUSin kouluttajaksi!  Meillä on mielessä muutama käytännön asia, joista haluaisimme olla 100 % varmoja, että ne ovat varmasti kunnossa. Pitämällä perusjutut kunnossa voimme keskittyä itse asiaan eli osaamisen kehittämiseen.

Muistathan siis nämä 10 asiaa kun toimit HAUSin kouluttajana:

Motivoi itsesi osallistujien palvelemiseen – tutustu osallistujalistaan, mieti heidän arkeaan ja pohdi mahdollisia heitä kiinnostavia esimerkkejä. Mieti mitä heidän päässä liikkuu ja miten juuri sinä voit olla heille avuksi. Tämä pohdinta on hyvä tehdä hyvissä ajoin, niin aivosi saattavat kehitellä ikään kuin itsekseen esimerkiksi hyviä esimerkkejä tai harjoituksia. Ja lähetä materiaalit HAUSiin ennakkoon, mikäli näin on sovittu.

Tule ajoissa paikalle – varsinkin jos käytät omaa esityskonetta, niin ehdit hoitamaan tietokoneen päivitykset, kadonneiden välikaapeleiden etsinnän, nettiyhteyden kytkemisen ilman että sinun tai osallistujien stressitaso nousee tai aloitus myöhästyy. Osallistujat tai HAUSin porukka saattavat myös haluta vaihtaa muutaman sanan kanssasi ennen koulutuksen alkua.

Esittele itsesi lyhyesti, kerro myös missä organisaatiossa vaikutat – mutta älä mainosta omaa yritystäsi. Olet nyt töissä HAUSin kouluttajana, jos tunnet pakottavaa tarvetta mainostamiseen niin kehu sitten HAUSia täydestä sydämestä. Jokaisesta turhasta mainosminuutista laskutetaan 1000 euron markkinointikulu. Pidä sellainen koulutus että se on paras mainos myös itsellesi!

Tee oppimistavoitteet selväksi sekä itsellesi että kuulijoille – ja lunasta ne. Muista myös motivoida kuulijat aluksi aiheeseen, ja voit hyvin myös kysyä mikä heitä erityisesti kiinnostaa, jotta koulutus osuu mahdollisimman hyvin kuulijoiden odotuksiin. Koulutus on osallistujille aina iso panostus erityisesti ajallisesti, varmista että he saavat koulutuksesta sellaista kotiinviemistä mitä he tulivat hakemaan.

Käytä yhdessä sovittuja kalvopohjia – joko HAUSin tai omiasi, tilanteen mukaan. Korjaa myös kirjoitusvirheet, pidä esitykset tuoreen näköisinä, testaa mahdollisten videoiden toimivuus ja äänitaso, käytä kaukosäädintä … ja niin edelleen. Kalvot ja niiden käyttö vaikuttaa samalla tapaa uskottavuuteen kuin pukeutuminen.

Rakenna koulutukseen vuorovaikutusta – käytä parikeskusteluja, ryhmäpohdintoja, kanvaksia tai jotakin vuorovaikutteista aikataulun rajoissa. Älä vain jaa tietoa vaan käytä hyväksi osallistujien osaamista ja kokemusta.

Rytmitä koulutus fiksusti – älä saarnaa puoltapäivää, muista tauot, varaa aikaa keskustelulle, älä kiirehdi loppua kohti vaan jätä vaikka ihan rauhassa osa asioista käsittelemättä, äläkä koskaan valita kiirettä. Olet itse tehnyt sisällön sovittuun aikatauluun – mahdollinen kiire ei siis voi olla muiden kuin sinun vastuulla. Jos iloisesti pulppuava keskustelu estää sinua käyttämästä kaikkia kalvojasi niin ole tyytyväinen, ja mene sitten tämän tilanteen ehdoilla.

Lopeta esityksesi silloin kun on sovittu – aulassa saattaa jo odottaa seuraava puhuja tai osallistujat ovat sopineet menoja sovitun aikataulun mukaisesti.

Toimita sovitut materiaalit samantien luennon jälkeen osallistujille/järjestäjille, jos et ole niitä jo toimittanut. Ja laita lasku perään mielellään nopeasti ja tarvittavin tiedoin varustettuna. Emme pidä sinua nopean laskuttamisen takia ahneena tai epäile rahapulaa – ripeä laskutus helpottaa sekä meidän että sinun elämääsi!

Muista myös se, että sinua tullaan arvioimaan jälkikäteen näiden teemojen kautta.

Kiitos että jaksoit lukea loppuun asti! Oppimisen iloa!

P.S. Jos sinua kiinnostaa enemmänkin oppimismuotoilu, pedagogiikka ja digitaalinen oppiminen, tutustu eOppivan suosittuun Oppimisen uusi aika –koulutukseen (kesto 30-60 min).

P.P.S. Tästä voit ladata itsellesi HAUSin oppimiskulttuurin lomakkeen, mikäli haluat hyödyntää myös digitaalisuutta koulutuksissasi. HAUS_oppimiskulttuuri_täytettävä