Sisältöön sitemap

Hallinnon strateginen kehittäminen

Koulutuksen esittely

Hallinnon strateginen kehittäminen on 5 päivän mittainen valmennus strategisesta kehittämisestä ja johtamisesta vastaaville johtajille. Ohjelman pääpaino on strategisen ajattelun ja strategiatyön kehittämisessä. Ohjelma tarjoaa työkaluja strategian laatimiseen ja toimeenpanoon sekä erityisesti uusia ajatuksia, näkemyksiä ja kokemuksia muilta strategian ammattilaisilta. Osallistujat työstävät valmennuksen aikana suunnitelman siitä, miten he tulevat jatkossa parantamaan strategian laatimisen ja toimeenpanon prosessiaan sekä jatkuvaa strategista kehittämistään.

Strategian huippuosaajat

Ohjelman vierailijoina on strategian huippuosaajia eri yhteyksistä – ministeriöiden ja virastojen johdosta, konsultoinnista, ulkomailta ja startup maailmasta. Kuulet muun muassa siitä, miten Viro on kehittänyt hallintoaan (Viron hallituksen ex CIO Siim Sikkut), miten Verohallinnon viime vuosien kehitys on toteutettu (Markku Heikura, Verohallinnon pääjohtaja) sekä mitä voisimme oppia strartup-yritysten strategiatyöstä (Timo-Pekka Uotila, Haaga-Helia, Startup School).

Katso näiden ja muiden vierailijoiden esittelyt tämän sivun lopusta.

Valmennuksesta vastaa

Ohjelman toteutuksesta vastaa HAUSilla Tero Vuorinen, joka on toiminut aiemmin muun muassa strategiatyön opettajana ja professorina, strategiakonsulttina, toimitusjohtajana, ja HAUSissa erityisesti valtion johdon kouluttajana ja konsulttina. Vuorinen on kirjoittanut Suomen viime vuosien myydyimmän aihepiirin teoksen Strategiakirja – 20 työkalua, sekä lukuisia muita julkaisuja strategisesta johtamisesta.

Hallinnon strateginen kehittäminen -valmennuksen aikataulu ja sisältö

Päivä 1 – ke 5.10.2022 klo 9-16 – Strategiatyö ja strategian työkalut
Koulutuksen ensimmäisessä päivässä teemme katsauksen strategisen ajattelun eri koulukuntiin ja tarkastelemme erilaisia näkemyksiä strategiatyöhön. Päivä selventää strategiatyön ison kuvan ja sen millaista strategiatyötä kannattaa missäkin tilanteessa tehdä. Saat myös konkreettisia työkaluja strategiatyön kehittämiseen.

Päivä 2 – to 6.10.2022 klo 9-16 – Strateginen suunnittelu ja toimeenpano valtiolla
Koulutuksen toisessa päivässä kuulemme strategiatyöstä Valtioneuvoston kanslian näkökulmasta ja saamme vinkkejä siitä, mitä toimivassa strategiatyössä kannattaisi ottaa huomioon. Tarkastelemme strategista kehittämistä myös yhden Suomen kokeneimman konsultin näkökulmasta. Lisäksi teemme käytännön työtä ryhmissä erilaisin strategiatyökaluin.

Päivä 3 – ke 2.11.2022 klo 9-16 – Miten valmistautua tulevaisuuteen?
Kolmannessa päivässä kuulemme aluksi hallintomme ehkä suurimmasta muutoksesta eli siitä, mitä ja miten Vero on viime vuosina tehnyt. Sen jälkeen siirrämme katsetta kauemmas tulevaisuuteen ja tutustumme siihen, miten rohkeassa hallinnon kehittämisen AuroraAI -projektissa on toimittu ja mihin sillä pyritään, ja lisäksi perehdymme ennakointimenetelmiin.

Päivä 4 – to 3.11.2022 klo 9-16 – Jotain ihan muuta – benchmarking-mallia ulkomailta ja yritysmaailmasta
Neljäs valmennuspäivä tarjoaa jotain ihan muuta: kuulemme ensin Viron ja Hollannin esimerkit heidän hallinnon kehittämistyöstään ja mietimme yhdessä, mitä voisimme näistä loistavista benchmarking-esimerkeistä ottaa Suomeen. Lisäksi saamme esimerkkejä siitäy, miten täysin eri kontekstissa, eli startup-maailmassa, tehdään strategiatyötä.

Päivä 5 – to 1.12.2022 klo 9-16 – Miten te teette strategiaa ja miten saisimme muutoksen parhaiten toteutettua?
Viimeisessä päivässä osallistujat esittelevät omaa strategiatyötään: mitä, miksi ja miten on tehty, sekä mitä ja miten aiotaan tehdä jatkossa? Lisäksi kuulemme puheenvuoron ministeriön strategiatyöstä ja kokeneen poliitikon ja virkamiehen ajatuksia siitä miten saamme muutosta aikaan.

Nainen katsoo kaukoputkella

Kesto:

5 päivää

Alkaa:

05.10.2022 09.00

Päättyy:

01.12.2022 16.00

Koulutuspaikka:

HAUS (Yliopistonkatu 5, 5. krs)

Hinta:

3950 € + alv 24 %

Ilmoittaudu nyt

Lataa koulutusohjelma:

Kysy lisätietoja

Olli-Pekka Heinonen

Olli-Pekka Heinonen

Mr Olli-Pekka Heinonen became the 8th Director General of the International Baccalaureate Organization on 1 May 2021.

Prior to joining the IB, Mr Heinonen was Director General of the Finnish National Agency for Education where he worked from January 2017.

Mr Heinonen had an active career in politics in Finland between 1994 and 2002: he was Minister of Education and Science from 1994-1999; Minister of Transport and Communication from 1999-2002 and a Member of Parliament from 1995-2002.

From 2002 to 2012, Mr Heinonen was Director of Yle, the Finnish national public broadcasting company, before joining the Finnish Prime Minister’s Office in March 2012 as State Secretary, responsible for organizing and leading the office. He has also been responsible, as State Secretary, for the portfolios of the Ministry of Education and Culture, the Ministry of Internal Affairs, the Ministry of Foreign Trade and Development and then as State Secretary at the Ministry of Finance of Finland.

Mr Heinonen holds a Master of Laws from the University of Helsinki in Finland and has been awarded an honorary doctorate by the Faculty of Education and Psychology at the University of Jyväskylä in Finland.

Jouni Varanka

Jouni Varanka

Jouni Varanka toimii yhteiskuntapolitiikan suunnitteluyksikön päällikkönä strategiaosastolla VNK:ssa. 20 vuoden virkauran yhdistäviä tekijöitä ovat muiden muassa poikkihallinnollinen tapa toimia ja pyrkimys tarkastella asioita kokonaiskuvien tasolla. Hänen toiveenaan on tunnistaa ja edistää Suomen pitkäkestoisen menestyksen ajureita.

Pasi Pohjola

Pasi Pohjola

Pasi Pohjola on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori sekä valmistuu pian diplomi-insinööriksi (tuotantotalous). Pohjola työskentelee STM:n strategiajohtajana. Aiemmassa tehtävässään hän toimi ministeriön korona-asioista vastaavana johtajana. Pohjola on toiminut ministeriössä myös aiemmin sosiaali- ja terveydenhuollon ohjauksesta vastaavan Ohjausosaston osastopäällikön tehtävässä ja kyseisen osaston ohjausyksikön vetäjänä. Ennen ministeriöuraa Pohjola on toiminut koordinointi- ja asiantuntijatehtävissä THL:ssä sekä yliopistotutkijana.

Markku Heikura

Markku Heikura

Markun johdolla Verohallinnosta on kehittynyt vahva digitaituri. Verotulojen varmistaminen globaalin bisneksen ja virtuaalivaluuttojen aikana kaipaa uudenlaista osaamista, jota on kerrytetty vuosien ajan. Samalla Verohallinto on mukautunut asiakaslähtöiseksi, mikä vaatii vahvaa strategista johtamisotetta.

Janne Marniemi

Janne Marniemi

Janne toimii Ramboll Finland Oy:ssä vanhempana neuvonantajana. Hän on erikoistunut strategiseen kehittämiseen, jolla pyritään tukemaan valtionhallinnon asiantuntijaorganisaatioiden hallinto- ja toimintamallien systeemistä uudistumista. Jannen erikoisosaamisalueita ovat mm. organisaatiorakenteiden ja johtamisjärjestelmien muotoilu, prosessi- ja projektijohtamismallien kehittäminen sekä muutosjohtaminen. Hän on valmentanut ja konsultoinut näistä aihepiireistä noin 20 vuoden ajan julkishallinnon organisaatioita.

Janne on ollut ulkopuolisen sparraajan roolissa yli 200:ssa asiantuntijaorganisaatioiden muutoshankkeessa, joissa on keskitetty organisaatioiden toimintamallien ja niitä tukevien ekosysteemien kehittämiseen. Ennen siirtymistä nykyiseen tehtäväänsä Janne työskenteli johtajana Ramboll Management Consulting Oy:ssä (2011-2019) ja tätä ennen kehitysjohtajana Net Effect Oy:ssä (2006-2011).

Timo-Pekka Uotila

Timo-Pekka Uotila

Kauppatieteiden tohtori Timo-Pekka Uotila on kokenut johtamisen asiantuntija, joka on väitellyt (2017) toimitusjohtajien kognitioista yrityksen menestymiseen liittyen. Timo-Pekka toimii tutkijana, valmentajana, kouluttajana ja konsulttina. Hänellä on yli 10:n vuoden kokemus konsultoivasta kehittämistutkimuksesta isoista yrityksistä, julkiselta sektorilta, pk-yrityksistä, ja startupeista sekä kansainvälisistä hankkeista.

Hän vastaa laajalti tutkimus-, kehitys-, ja innovaatiohankkeiden luomisesta ja toteuttamisesta yrittäjyys ja liiketoiminnan uudistaminen –alueella. Hän johtaa pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulujen liittouman 3AMK ”Yrittäjyys ja Innovaatiot” –yhteistyöaluetta ja on johtanut StartUp School -yrityshautomo ja innovaatioalustan tutkimuksellista kehittämistä sekä kumppanuuksia.

Siim Sikkut

Siim Sikkut

Siim led the digital government and digital policy area in the Government of Estonia for the last 10 years, most recently as the Government CIO from 2017 to 2022.

As a serial intrapreneur in the public sector, he was also one of the founders of Estonia’s groundbreaking e-Residency program. Siim has been recognized as one of the world’s TOP20 most influential people in digital government by Apolitical.

Siim currently advises governments and leaders on digital strategy, the leadership and governance for its delivery, digital service reforms and public sector innovation. He is a Partner at Digital Nation, a digital advisory network uniting the best Estonian know-how.

Siim is also the author of “Digital Government Excellence: Lessons from Effective Digital Leaders”, a book forthcoming by summer 2022.