Ikkunan läpi otettu kuva karttapallosta.

KIRJAT Uutuusteos kuvaa Suomea ja hallinnon muutosta viime vuosikymmenien aikana

Julkaistu

HAUSin toimitusjohtaja emeritan Anneli Temmeksen kirja Matkalla opittua ja opetettua – HAUS-tarinoita vuosien varrelta julkistettiin 24.1.2019.

Kirja sisältää tarinoita ja kokemuksia lähes 30 vuoden ajalta. Tarinoiden sateenvarjona on Suomen valtionhallinnon kehittäminen ja virkamiesten osaaminen.  HAUSin rooli ja muutokset kulkevat tämän sateenvarjon alla, ja kirjoittajan oma HAUS-ura siinä mukana.

Tarinat kuvaavat monenlaista kehitystä Suomessa. Paljon on vuosien varrella muuttunut ja tässä muutoksessa HAUS on luonnollisesti ollut mukana. Suuria askeleita ovat olleet mm. Euroopan unionin jäsenyys, hallinnon monet rakenteelliset muutokset, virkamieskunnan määrän pieneneminen sekä digitalisaatio.

HAUSissa muutokset ovat näkyneet rakenteiden, koulutussisältöjen, palveluiden, menetelmien sekä toimintatapojen muutoksena. Tarinat korostavat tehtyä yhteistyötä ja sen tärkeyttä, ja ne korostavat myös uskallusta ja rohkeutta sekä innostusta olla aina uusien asioiden eturivissä.

Kirjan sisältämien tarinoiden ja tuokiokuvien kautta eletään myös viime vuosikymmenten ja tämän päivän valtavaa muutosta maailmalla.  HAUS pääsi mukaan rakentamaan monien uusien eurooppalaisten demokratioiden hallintoa ja kouluttamaan niiden virkamiehistöä.  Koulutimme omat virkamiehemme sekä Eurooppa-asioihin että Venäjä-osaamiseen. Lähdimme mukaan EU-Twinningiin ja kehityspolitiikkaan vieden mukanamme monia suomalaisia virkamiehiä jakamaan osaamistaan ja kokemuksiaan.

Kuvattuun matkaan on osallistunut suuri määrä matkustajia HAUSin sidosryhminä, asiakkaina, kumppaneita ja omana väkenä.  Nimiä ei mainita mutta varmasti moni lukija löytää itsensä riveiltä ja rivien väleistä.


Teosta saa maksutta HAUSin toimistolta Yliopistonkadulta tai pyydettäessä teos voidaan myös postittaa.