Kasvata hankintaosaamista jatkuvasti

Julkaistu

Oma taipaleeni julkisten hankintojen parissa käynnistyi monen muun tapaan HAUS:n Hankintojen peruskurssilla. Olin noin kuukautta aiemmin siirtynyt yksityisen sektorin ostotehtävistä hankintapäällikön virkaan, joten uutta opittavaa oli paljon. Elettiin aikaa, jolloin julkisia hankintoja koskeva lainsäädäntö oli hiljattain uudistunut ja muun muassa sellaiset asiat kuin kansallinen kynnysarvo ja monet hankintamenettelyt tulivat sovellettaviksi.

Muistan vieläkin miltä tuntui, kun sääntely iski päin naamaa kuin kasa tiiliä. Olin tottunut siihen, että ostamisen suurimmat murheet olivat hinta, saatavuus ja varaston koko. Nyt vastaan tuli pykäläviidakko ja raskaan tuntuinen kilpailuttamisruljanssi. Lähdin kurssilta hämmentyneenä ajatellen, että osaisinkohan hyödyntää juuri oppimaani käytännössä. Olikohan aiemmasta osaamisestani mitään hyötyä uudessa työtehtävässä? Haluaisinkohan edes toimia niin kuin nyt on opetettu?

Huippuhankkija on moniosaaja

Julkisessa tarjouskilpailussa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hypätä suoraan syvään päähän. Epävarmuus karisi hiljalleen kokemuksen karttuessa. Ymmärsin myös, että hankinta on paljon enemmän kuin pelkkää kilpailuttamista ja näissä tehtävissä tarvitaan muutakin osaamista kuin juridiikkaa. Niissä vaaditaan ainakin vuorovaikutustaitoja, analysointikykyä, sisällöntuotantotaitoja ja tilasto-osaamista. Kyvykkyys hankkimiseen muodostuu vähän kaikesta. Se on sekoitus ammatillista osaamista, työelämätaitoja ja omia henkilökohtaisia valmiuksia.

Hankintojen toteuttaminen on nykyään vielä monimutkaisempaa ja vaativampaa kuin ennen. Sääntely ja ohjaus kehittyy yksityiskohtaisemmaksi ja rajatummaksi, jolloin hankintoihin liittyvät tehtävät muuttuvat yhä vaativammiksi.

Hankinnassa onnistumista ei pitäisi arvioida vain sen perusteella saatiinko aikaan hinnaltaan halvin lopputulos. Hankinnan on edistettävä organisaation tavoitteita ja tuettava perustehtävän toteuttamista. On myös osattava edistää taloudellista, sosiaalista ja ekologista kestävyyttä, markkinoiden toimivuutta ja innovaatioiden syntymistä. Viraston pihalla ei tarvita kasaa halpaa romurautaa, jolla kukaan ei tee mitään.

Hankinta on strateginen toiminto, jossa menestykseen johtaa organisaation toiminnan ja tavoitteiden ymmärtäminen, ja kyky löytää parhaat ratkaisut niiden edistämiseksi.

Hankinnat kehittyvät, kehity sinäkin!

Lopulta sillä ei ole merkitystä, mitä osaat juuri nyt, vaan miten halukas olet oppimaan, soveltamaan ja muuttumaan jatkossa. Kannustan kaikkia etsimään päivittäin uutta ja vahvistamaan aiemmin opittua. Kannattaa myös tutustua HAUS:n hankintatoimen opintotarjontaan. Löydät rautaista sisältöä niin julkisten hankintojen parissa aloitteleville kuin jo pidemmälle ehtineillekin.

Oman osaamisen tunnistaminen voi olla vaikeaa, mutta onneksi sen tueksi on erilaisia keinoja. Hanselin hankintatoimen kehittämispalveluista voit tilata omalle organisaatiollesi räätälöidyn osaamiskartoituksen, jonka avulla saadaan tietoa osaamisen tasosta ja kehittämisen tarpeista. Analysoidun tiedon avulla henkilöstön osaamisen kehittäminen voidaan kohdistaa tehokkaasti, juuri oikeaan tarpeeseen.

Menestyksekkäitä hankintoja!

Kirjoittanut: Hankintaosaajan ohjelmajohtaja Kalle Pinni Hanselista

Syksyn hankintakoulutuksia

Lisätietoja hankintakoulutuksista voit kysyä koulutuspäällikkö Tiina Pitkäaholta, tiina.pitkaaho@haus.fi; puh. 040 513 0454