Sisältöön sitemap

Ennakoi ennen kuin rysähtää

Hybridityöskentelyä toteutetaan monessa organisaatiossa. Millaisilla pelisäännöillä hybridimallissa toimitaan? Aiheutuuko tästä polarisaatiota työyhteisössä, kun toiset ovat viihtyneet etätöissä ja haluavaisivat sitä jatkaa, kun toiset taas kaipaavat takaisin työpaikalle? Yksin jo tämä kysymys nostaa keskustelun aiheeksi aivan uudenlaisia työelämän epäkotia: eriarvoisuuden kokemuksia, riittämättömyyttä ja epäluottamusta. Siis entisten lisäksi.

Eri syistä aiheutuva kuormittuneisuus ja vaativat muutostilanteet virittävät aivomme niin sanotulle negatiiviselle taajuudelle. Tutkitusti väsynyt ihminen on normaalia alttiimpi konflikteille ja niin itseään ruokkiva negatiivinen kehä on valmis pyörimään työpaikoilla omaa hallitsematonta elämäänsä. Pahimmassa tapauksessa näin käy, mutta ei todellakaan aina. Asialle voi tehdä jotain!

Sovittelu osaksi arkea

Ristiriitojen sovittelu ei ole vain reaktiivista toimintaa ja tulehtuneiden konfliktitilanteiden selvittämistä. Me kokeneina sovittelijoina kääntäisimme katseet ennen kaikkea proaktiiviseen, jatkuvasti arjessa tapahtuvaan ennakoivaan toimintaan. Olennaista haastavista tilanteista selviämiselle on työyhteisön keskinäinen toiminta ja jokaisen työntekijän oman aktiivisuuden esiin saaminen. Tutkimusten mukaan erityisesti kriisitilanteessa esihenkilön käyttäytymisellä ja vuorovaikutuksella on suuri merkitys ryhmän tunneilmastoon ja sitä kautta siihen, eskaloituvatko pienet ristiriidat konflikteiksi.

Hyvät vuorovaikutustaidot ovat olennainen osa erilaisten arkipäivän vaikeuksien kohtaamista. Työterveyslaitos on todennut, että etä- ja läsnätyön aiheuttamista jännitteestä työyhteisöissä pitää keskustella, niitä ei saa lakaista maton alle. Nyt on oiva tilaisuus testata käytännössä hyvän vuorovaikutuksen ja tunnejohtamisen taidot: osammeko rakentaa ilmapiirin, jossa on turvallista kaikkien äänien kuulua? Entä millainen on itsetuntemuksemme: tiedänkö mikä on oma tapani reagoida muutoksiin? Miten reagoin paineistetussa tilanteessa tai tiedänkö miten muut kokevat tapani esittää eriäviä näkökulmia?

Työn murroksessa näemme herkästi ongelmia ja haasteita työyhteisössä, se on luonnollista. Sovittelevan vuorovaikutuksen taidot sen sijaan ohjaavat meitä näkemään haasteissa myös mahdollisuuksia. Käännämme ongelmat tavoitteiksi ja lähdemme yhdessä rakentamaan ratkaisuja tavoitteiden saavuttamiseksi. Ero vaikuttaa ehkä pieneltä, mutta lopputulos myös tunneilmapiirin näkökulmasta on huikean suuri.

Oletko ajatellut, että sinä voisit olla osa ratkaisua työyhteisössäsi?  Tule mukaan kouluttautumaan HAUSin Työyhteisösovittelu –sopua sovittelulla valmennukseen ja ole työyhteisösi sovitteleva voima, olitpa sitten esihenkilö tai työntekijä. Sovittelevalle vuorovaikutukselle on kysyntää juuri nyt!

Millaiset valmiudet HAUSin työyhteisösovittelukoulutus antaa, katso lyhyt video tästä

 

kirjoittanut Saara Remes ja Sari Ellmén

 

Valtion työyhteisösovittelijoiden verkosto

Koulutuksen käyneet saavat mahdollisuuden liittyä valtion työyhteisösovittelijoiden verkostoon, jota ylläpitää Valtiokonttori.  Verkostolle järjestetään noin kerran vuodessa yhteinen tilaisuus. Koulutuksen käyneet voivat ilmoittautua myös työyhteisösovittelijaksi valtion muihin organisaatioihin (muistathan kysyä ensin omalta organisaatioltasi lupa). Lisätietoja voit käydä lukemassa Valtiolla-sivustolta. Oman organisaation ulkopuolella toimiville työyhteisösovittelijoille järjestetään myös yhteisiä tilaisuuksia Valtiokonttorin toimesta.

 

 

Kysy lisää Työyhteisösovittelu- sopua sovittelulla koulutuksesta. Koulutusta voi tilata myös organisaatiokohtaisena koulutuksena.

Aiheeseen liittyvää

Kaikki ajankohtaiset